Προληπτική Οδοντιατρική

 
Πρωταρχικό μέλημα για τον σύγχρονο οδοντίατρο είναι η διατήρηση της στοματικής κοιλότητας σε κατάσταση υγείας και η εξουδετέρωση των παραγόντων που πιθανόν να οδηγήσουν στη εμφάνιση κάποιων νόσων του στόματος.

Η εφαρμογή μέτρων πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία χαρακτηρίζουν την πρόληψη.
 

Μέτρα πρόληψης

 
 • Οδηγίες στοματικής υγιεινής για την αποτελεσματική απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.
 • Αποτρύγωση (οδοντιατρικός καθαρισμός) και στίλβωση των δοντιών απομακρύνει την τρυγία και την οδοντική μικροβιακή πλάκα ενώ ταυτόχρονα προλαμβάνει την εμφάνιση οξέων συμπτωμάτων.
 • Η τοπική χρήση φθορίου ενισχύει τα δόντια και προλαμβάνει την τερηδόνα.
 • Τοποθέτηση sealants (κάλυψη οπών και σχισμών). Τοποθετείται στα οπίσθια υγιή δόντια χωρίς το παραμικρό τρόχισμα με σκοπό την προστασία τους από τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα.
 • Κλινική εξέταση και ακτινογραφικός έλεγχος για τον έλεγχο των δοντιών και την ανακάλυψη αρχόμενων τερηδόνων, ιδιαιτέρως σε περιοχές που δύσκολα ανιχνεύονται (πλάγιες επιφάνειες δοντιών).
 

Φθορίωση

 
Η φθορίωση είναι μια διαδικασία απλή και ασφαλής και κάνει τα δόντια ανθεκτικά απέναντι στην τερηδόνα χρησιμοποιώντας σκευάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο.

Έρευνες στην Ευρώπη και την Αμερική δείχνουν μείωση της τερηδόνας στο γενικό πληθυσμό κατά 50%, όταν αυτό προστίθεται στο πόσιμο νερό.

Το φθόριο είναι ασφαλές για όλες τις ηλικίες αρκεί να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις επιστημονικές προδιαγραφές.

Η δράση του είναι τοπική και καθώς απορροφάτε από την αδαμαντίνη ,την κάνει πιο ανθεκτική στην επίθεση των οξέων που παράγουν τα μικρόβια και είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση της τερηδόνας.

Η φθορίωση στο ιατρείο

Ο παιδοδοντίατρος χρησιμοποιεί το φθόριο είτε ως ζελέ το οποίο εφαρμόζεται με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων, είτε ως βερνίκι με επάλειψη των δοντιών.

Η φθορίωση, συνήθως, γίνεται δύο φορές το χρόνο. Σε περιπτώσεις που παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας μπορεί να πραγματοποιηθεί και συχνότερα (3-4 φορές /χρόνο)

Χρήση φθοριούχων προϊόντων στο σπίτι

Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας συνιστάται ως το καλύτερο μέσο πρόληψης της τερηδόνας.

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς την ποσότητα και την περιεκτικότητας του φθορίου της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούν και να συμβουλεύονται τον παιδοδοντίατρο.
 • Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, πρέπει να είναι ελάχιστη, ένα ίχνος επάνω στην οδοντόβουρτσα.
 • Για τα παιδιά 2-6 ετών η ποσότητα του φθορίου που συνιστάται στην οδοντόκρεμα είναι 1000ppm F ( ποσότητα μεγέθους φακής ).
 • Για παιδιά άνω των 6 ετών η ποσότητα του φθορίου που συνιστάται στην οδοντόκρεμα είναι 1450 ppm F ( ποσότητα μεγέθους μπιζελιού).
 • Επίσης, οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύουν αλλά και να επιβλέπουν τα παιδιά τους, ώστε να μη καταπίνουν την οδοντόκρεμα.
 

Καλύψεις Οπών και Σχισμών (Sealants)

 
Οι Καλύψεις Οπών και Σχισμών (sealants) αποφράσσουν τις οπές και τις σχισμές των δοντιών και εμποδίζουν την συγκέντρωση υπολειμμάτων τροφών και τον σχηματισμό μικροβιακής πλάκας, η οποία είναι υπεύθυνη για τον τερηδονισμό των δοντιών. Γίνονται στους πρώτους μόνιμους γομφίους.

Ταυτόχρονα, διευκολύνουν τη στοματική υγιεινή με την λείανση της μασητικής επιφάνειας.

Διαδικασία

Η θεραπεία αυτή είναι γρήγορη και πραγματοποιείται σε μια επίσκεψη χωρίς αναισθησία. Τοποθετείται σε υγιή δόντια χωρίς το παραμικρό τρόχισμα με σκοπό την προστασία τους από τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα.

Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιείται:
 • καθαρισμός και προετοιμασία δοντιού ώστε να δεχτεί την επικάλυψη
 • κάλυψη όλων των οπών και σχισμών της μασητικής επιφάνειας του δοντιού με σύνθετη ρητίνη
 • φωτοπολυμερισμός για συγκόλληση της ρητίνης και σκλήρυνση

Οι Καλύψεις Οπών και Σχισμών γενικά, διαρκούν αρκετό χρονικό διάστημα, εφόσον έχουν τοποθετηθεί σωστά και δεν υπάρχει κάποια αποκόλληση.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο στα παιδιά που ο κίνδυνος τερηδόνας είναι πολύ υψηλός, όσο και σε εφήβους και ενήλικες (ιδιαίτερα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας είτε λόγω ξηροστομίας, είτε λόγω χρήσης φαρμάκων επιβαρυντικών για την αδαμαντίνη, είτε για άλλους λόγους.