Με τι ασχολείται η παιδοδοντία
Η παιδοδοντία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με την υγεία του στόματος και των δοντιών των παιδιών από τη γέννηση τους μέχρι και την εφηβεία.
Ο παιδοδοντίατρος με τις γνώσεις του στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να διαμορφώσει, μέσα από τις οδοντιατρικές επισκέψεις, μια νέα οδοντιατρική κουλτούρα ώστε τα παιδιά από μικρή ηλικία να μάθουν να αγαπούν τον οδοντίατρο, να αποκτούν μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και να επιδιώκουν να έχουν πάντα γερά και υγιή δόντια.
Ταυτόχρονα η παιδοδοντία ασχολείται με τη ενημέρωση των γονιών σχετικά με τη στοματική υγεία των παιδιών τους ώστε αυτή να διατηρείται σε πολύ καλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο οδοντίατρος ελέγχει τη στοματική και περιστοματική περιοχή του παιδιού, εκπαιδεύει τους γονείς ως προς τις συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής και της σωστής διατροφής όλης της οικογένειας και ταυτόχρονα τους ενημερώνει τι μπορεί να προκαλέσει στο παιδί τους τερηδόνα.
Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να πραγματοποιηθεί στα πρώτα γενέθλια του ώστε να γίνει εκτενής ενημέρωση για:
- Τη διάπλαση, την ανατολή και τη σημασία των νεογιλών και των μόνιμων δοντιών
- Τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή
- Την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας
- Την τερηδόνα του μπιμπερό
- Τη σωστή στοματική υγιεινή
Τερηδόνα του μπιμπερό
1.) Η τερηδόνα του μπιμπερό είναι η τερηδόνα που προκαλείται στα νεογιλά δόντια από την παρατεταμένη έκθεσή τους σε υγρά που περιέχουν ζάχαρη όπως το γάλα, ακόμη και του στήθους, οι χυμοί και γενικά όλα τα ζαχαρούχα υγρά.
2.) Συνήθως στην ηλικία αυτή η χορήγηση των τροφών αυτών γίνεται με το μπιμπερό και η αργή κατανάλωσή τους εκθέτει τα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζάχαρη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τερηδόνα.
3.) Η τερηδόνα στα νήπια μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ακόμη και να εξαλειφθεί με την ενημέρωση της μητέρας για τη σωστή φροντίδα των δοντιών μετά το θηλασμό ή τη χρήση του μπιμπερό.
Σωστή στοματική υγιεινή
1.) Αμέσως μετά τη γέννηση, οι γονείς πρέπει να καθαρίζουν τα ούλα του μωρού με ένα μαλακό πανάκι (γάζα) και νερό ή με ένα απαλό ειδικό βουρτσάκι από σιλικόνη,
2.) Όταν βγουν τα πρώτα δόντια, οι γονείς πρέπει να τα βουρτσίζουν απαλά, δύο φορές την ημέρα,
3.) Στην ηλικία των 2-6 ετών ξεκινάμε να βουρτσίζουμε με φθοριούχο οδοντόκρεμα 1000 ppm F (ποσότητα μεγέθους φακής),
4.) Από τα 6 και πάνω αυξάνουμε την ποσότητα του φθορίου ...
Διαβάστε περισσότερα
Σωστή στοματική υγιεινή
1.) Αμέσως μετά τη γέννηση, οι γονείς πρέπει να καθαρίζουν τα ούλα του μωρού με ένα μαλακό πανάκι (γάζα) και νερό ή με ένα απαλό ειδικό βουρτσάκι από σιλικόνη,
2.) Όταν βγουν τα πρώτα δόντια, οι γονείς πρέπει να τα βουρτσίζουν απαλά, δύο φορές την ημέρα,
3.) Στην ηλικία των 2-6 ετών ξεκινάμε να βουρτσίζουμε με φθοριούχο οδοντόκρεμα 1000 ppm F (ποσότητα μεγέθους φακής),
4.) Από τα 6 και πάνω αυξάνουμε την ποσότητα του φθορίου στα 1450ppm F, (ποσότητα μεγέθους μπιζελιού ),
5.) Βοηθάμε ή επιβλέπουμε το παιδί στο βούρτσισμα των δοντιών.
6.) Προτείνεται να βουρτσίζουν πρώτα τα παιδιά τα δόντια τους μετά να πραγματοποιείται έλεγχος από τους γονείς
7.) Και τις επιπτώσεις από την παράταση κακών συνηθειών, όπως είναι ο θηλασμός του αντίχειρα ή άλλων δακτύλων ή η χρήση της πιπίλας στα δόντια και τις γνάθους του παιδιού όπως είναι η πρόταξη των δοντιών (πεταχτά δόντια).
Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο
Η επίσημη σύσταση από την παγκόσμια οδοντιατρική κοινότητα είναι να επισκέπτεται το παιδί τον παιδοδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για έλεγχο, καθαρισμό και
φθορίωση (από την ηλικία των 3 ετών).
Όταν ανατείλουν τα πρώτα μόνιμα δόντια, ο παιδοδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια του παιδιού και θα σας ενημερώσει για τα οφέλη των
Καλύψεων Οπών και Σχισμών εφόσον αυτές χρειάζονται.
Η καθυστέρηση στην ανατολή των μόνιμων δοντιών θα παρακολουθείται συνεχώς, ενώ θα αξιολογείται και η ανάγκη για τη διατήρηση των χώρων όπου πρέπει να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια.
Τα παιδικά δόντια (νεογιλά) είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα δόντια
- Πρόκειται για κανονικά δόντια όπως και τα αντίστοιχα μόνιμα
- Είναι απαραίτητα για την ομιλία, τη μάσηση των τροφών και την εμφάνιση
- Τα νεογιλά δόντια διατηρούν το χώρο στις γνάθους για τα μόνιμα δόντια
- Η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αντικατάστασή τους από τα μόνιμα δόντια είναι εσφαλμένη
- Τα υγιή παιδικά δόντια αποτελούν τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα
Τι γίνεται όταν χάνεται πρόωρα ένα νεογιλό δόντι
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο σκοπός της οδοντιατρικής θεραπείας είναι να διατηρηθούν τα παιδικά δόντια στο στόμα για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο.
Η
πρόωρη απώλεια ενός παιδικού δοντιού μπορεί να επιτρέψει τη μετακίνηση των διπλανών δοντιών, με αποτέλεσμα να κλείσει ο χώρος που είναι απαραίτητος για την ανατολή του μόνιμου δοντιού και να ανατείλει σε λάθος θέση.
Γι’ αυτό σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας ενός παιδικού δοντιού, ο παιδοδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός συστήνει την τοποθέτηση ενός
μηχανήματος διατήρησης χώρου, μέχρι να αρχίσει να ανατέλλει το μόνιμο δόντι.
Τι θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν στα νεογιλά δόντια
Όταν τερηδονιστεί ένα νεογιλό δόντι (παιδικών δοντιών) κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια έμφραξη (σφράγισμά). Αυτή γίνεται με σύνθετη ρητίνη στο χρώμα των δοντιών.
Στις περιπτώσεις που έχει επηρεασθεί και το νεύρο του δοντιού, τότε είναι απαραίτητη η πολφοτομή (μερική απονεύρωση) ή η απονεύρωση (εκπόλφωση). Ακολουθεί η αποκατάσταση με σφράγισμα ή στεφάνη.
Στις περιπτώσεις που έχει τερηδονιστεί σε μεγάλο βαθμό και δεν είναι αποκαταστάσιμο, μπορεί να χρειαστεί και εξαγωγή του παιδικού δοντιού.
Ο παιδοδοντίατρος συζητά με τους γονείς όλες τις διαθέσιμες επιλογές και απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν στο παιδί τους.